МОЛ 2022 - остров Ман

Отборът на България се представи отлично на XIX Международна олимпиада по лингвистика, която се проведе на о-в Ман. Равносметката е два златни медала за Александър Димитров (XI клас, МГ Варна) и Константин Георгиев (XI клас, МГ Русе), сребърен медал за Гергана Петрова (XII клас, ППМГ Бургас) и два бронзови медала за Александра Найденова (XII клас, ГПЧЕ Перник) и Теодор Малчев (XI клас, СМГ). Останалите участници в отбора Атанас Бунтов (XII клас, МГ Пловдив), Магдалена Тонева (X клас, СМГ), Стилиян Петров.. На Константин Георгиев му бе връчена и грамота за най-добро решение на задача. В отборното състезание всички български участници получиха почетни грамоти.

Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Любомир Златков (ИМИ-БАН) и д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски").

“Остров Ман е коронно владение на Великобритания и се намира между бреговете на Ирландия и Шотландия – казва ръководителят Александър Велинов. – Островът е известен в лингвистичните кръгове с манския си език, който е келтски. Последният носител на този език умира през 1974. Основният организатор на Международна олимпиада по лингвистика 2022, Робърт Тиър, е един от хората, които се опитват да го възстановят като майчин език и го преподава в училище. В момента около 2000 души на острова могат да го говорят, но не го използват ежедневно. Участниците трябваше да решават задачи на следните редки езици от Кавказ, Северна Америка, Южна Азия – убъхски, алабамски, нтцуки, арабански, пратямски, фанрангски, цатски. Една от задачите трябваше да се направи паралел в развитието и промяната на думите в три езика, а не както обикновено превод от и на непознат език – пратямски, фанрангски тямски, цатски. Задачата много се приближава до работата на лингвистите за установяване на развитието на езиците и връзките между тях. Включва два езика, които се говорят в части на Виетнам и Китай. Целта е да се въстановят думи на пратямски език – предполагаемият им прародител, като се съобразят фонетичните особености и появата на тонове. Най-доброто решение на тази задача беше на Константин.“

Подготовката на националния отбор се провежда в Националния STEM център в София от 7 до 19 юли. Индивидуалното състезание е на 26 юли, а отборното - на 28 юли.

През 2020 г. Международна олимпиада по лингвистика не се провежда, а през 2021 г. е онлайн, домакин е Латвия. Българските ученици печелят 6 медала - 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота.
Международната олимпиада по лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първото й издание е инициирано от България, заедно с още няколко държави (Чехия, Естония, Латвия, Холандия и Русия) и е проведено в Боровец. Досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира страната ни на второ място по медали след САЩ от всички издания на олимпиадата.

Догодина ХХ юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще бъде в България.