Резултатите от МОЛ 2015 - Благоевград, България

Тазгодишното издание на Международната олимпиада по лингвистика се проведе от 20-ти до 24-ти юли в Благоевград, България, и даде възможност на 44 тима от 29 държави да премерят сили в индивидуалното и отборното състезания. Участниците трябваше да преборят не само ожесточена конкуренция, но и заплетени задачи на езици като науатл, арамба, кабардино-черкезки, Soundex, уамбая, сомалийски, и северен сото на отборното. На събитието бяха отличени 22 бронзови медалиста, 17 сребърни и 7 златни.

(Задачите са качени на сайта на Международната олимпиада, ако искате да се потопите в духа на състезанията - http://www.ioling.org/2015/)

Лингвистите от България демонстрираха завидни умения и записаха имената си в историята на лингвистиката в България като най-добре представилите се участници на Международна олимпиада досега. Сред медалистите са Данаил Пенев (злато), Валентин Димов, Ралица Дарджонова и Тина Владимирова (сребърни), и Здравко Иванов, Надежда Димитрова и Радина Добрева (бронзови). По брой отличия нашенците се наредиха на второ място в крайното класиране, изключително близо до представянето на САЩ.

(Пълното класиране можете да намерите на официалния сайт на тазгодишната олимпиадата - http://iol13.linguistics-bg.com/results-2/ )

Изумителната работа на българите, както в резултатите на олимпиадата, така и в организацията й, може единствено и само да вдъхва надежда на бъдещите участници на предстоящата догодина олимпиада в Майсор, Индия. До тогава ни очаква цяла година премеждия и страхотни прекарвания, както и нови запознанства, защото лингвистиката създава не само победители, но най-вече създава приятелства!

Снимки