Проведе се първото демонстративно състезание по компютърна лингвистика

Първото състезание по компютърна лингвистика се проведе на 27 май 2018 г. в гр. София, под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

Организатор на състезанието е Секция „Математика и лингвистика“ към Съюза на математиците в България с финансовата подкрепа на Института за български език към БАН по дейност „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с млади таланти”. Състезанието се проведе с подкрепата на Столична община и “Мусала Софт“, в рамките на третото издание на международната конференция Компютърна лингвистика в България – CLIB 2018 (28-29 май 2018 г., гр. София). Любезен домакин на форума бе 133 СУ “А. С. Пушкин“.

В състезанието взеха участие общо 11 отбора, сформирани от по двама ученици, възпитаници на 10 гимназии от градовете Варна, Пловдив и София. В рамките на 3 астрономически часа участниците трябваше да предложат правила за разрешаването на 3 задачи, илюстриращи реални проблеми от областта на компютърната лингвистика. Всяка от задачите бе самодостатъчна, т.е. съдържаща всички данни за решаването си, без да изисква предварителни знания и без да е свързана с конкретен учебен материал. Всички отбори демонстрираха отлично аналитично мислене и добра обща култура.

Задачи по компютърна лингвистика често са били представяни пред българските ученици в рамките на семинари, републикански състезания и лагер-школи по лингвистика през ’80-те и ’90-те години. Организаторите на Демонстративното състезание възраждат тази традиция през 2018 г., когато се честват 35 години ученическа лингвистика в България. По този начин учениците се запознават с различни приложения на компютърната лингвистика поднесени достъпно и интересно, чрез интригуващи задачи, а не чрез суха теория. За първи път задачите се решават отборно от екипи от двама души.

Церемонията по награждаването на лауреатите от състезанието се проведе по-късно същия ден в Националния археологически музей, гр. София. Отличията връчи проф. Руслан Митков (Униврситет в Улвърхамптън), основоположник на ученическата лингвистика в България и председател на журито на Демонстративното състезание по компютърна лингвистика. Г-н Делян Лилов, изпълнителен директор на “Мусала Софт“, партньор на организаторите, връчи награди на отличените участници.

За повече информация, моля пишете на CompLingBG@gmail.com

На снимките:

Протокол