Резултатите от МОЛ 2017 г. - Дъблин, Ирландия

Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота завоюваха нашите представители на XV-тата Международна олимпиада по лингвистика, проведена от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия. За тези отличия българските младежи се съревноваваха с 160 участници от 27 държави.

Тази година България бе представена от:

Здравко Иванов, 9 кл., СМГ, София, златен медал
Валентин Димов, 12 кл, 91 НЕГ, София , златен медал
Елена Кескинова, 9 кл, СМГ, София, златен медал
Асел Исмолдаева, 10 кл., МГ "П. Берон", Варна, сребърен медал
Емил Инджев, 11 кл, ПМГ “Баба Тонка”, Русе, бронзов медал
Тина Владимирова, 11 кл., СМГ, София, бронзов медал
Мартин Николов, 10 кл, ПЧМГ, София, бронзов медал
Виктор Балтин, 9 кл, ППМГ "Акад. Н Обрешков", Бургас, почетна грамота
От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по лингвистика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България“. Тази година спонсори на националния отбор по лингвистика бяха и Chaosgoup, Ontotext, Walltopia, ScaleFocus и Astral Holidays.

За Ели, Емо, Марто и Виктор това е първа Международна олимпиада, а Вальо, Здравко, Тина и Асел за пореден път представят България. През 2016 г. от Майсор, Индия учениците спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала.

Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков. Александър Велинов е ръководител на отбора ни от 2003 г. насам. Той е преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г. и председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. Веселин Златилов е преподавтел в ПЧМГ и СМГ в София. Любомир Златков работи в ИМИ-БАН, секция “Математическа лингвистика”. Участие в подготовката на отборите взе и д-р Росица Декова, ПУ “Паисий Хилендарски”.

Международната олимпиада по лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в к.к. Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови. Тези заслуги поставят България в топ три на световната ранглиста по общ брой медали.

Снимки