Резултатите от МОЛ 2018 г. - Прага, Чехия

Международната олимпиада по лингвистика (IOL) е една от гордостите на българските преподаватели и състезатели, тъй като е едно от няколкото състезания, чието начало е поставенно именно на “наша” територия. Цели 15 години и 16 издания по-късно след първата IOL в Боровец през 2003 г., страната ни е изпратила над 130 ученици в 35 различни отбора. Домакини на Международната олимпиада по математическа лингвистика 2018 бяха чехите, в лицето на Charles University и Czech University of Life Sciences - Прага. От 26 до 30 юли осемте български състезатели, разпределени в два отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас, мериха сили с лингвисти от над 30 други държави от цял свят.

Равносметката този сезон добавя от 16-ата IOL още 5 медала (2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови) и 2 почетни грамоти към постиженията на националните отбори през годините. Това постави България на второ място в индивидуалното състезание (с по-малко от една точка след първенците).

Тазгодишният национален отбор по лингвистика бе в следния състав:

Здравко Пламенов Иванов - 11 кл., СМГ - златен медал
Виктор Петров Балтин - 10 кл., ППМГ Бургас - златен медал
Елена Николаева Кескинова - 10 кл., СМГ - сребърен медал
Георги Василев Йотов - 12 кл., 164 ГПИЕ София - бронзов медал
Цветелина Цветозарова Стефанова - 10 кл., СУЕЕ Русе - бронзов медал
Асел Ерлановна Исмолдаева - 12 кл., МГ Варна - почетна грамота
Грета Василева Христозова - 12 кл., ЕГ “Иван Вазов” Пловдив - почетна грамота
Мартин Соколов Николов - 11 кл., ПЧМГ София

Ръководители на отборите са Александър Велинов, Любомир Златков, Динко Раднев, Росица Декова.

Сребърната медалистка Елена получи признания за най-добри решения на 1-ва и 3-а задача. Това се случва изключително рядко и, макар и в страни от официалното класиране, е огромно постижение за България.

В отборното състезание българските национали също се представиха отлично, завоювайки още четири сребърни медала за единия български отбор - Здравко Иванов, Виктор Балтин, Елена Кескинова и Цветелина Стефанова.

Тази година участието на отбора бе посветено на Боян Петров - български зоолог, еколог, спелеолог и алпинист, изчезнал в Хималаите в началото на май 2018 г. при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Участието на Българския отбор бе осигурено с помощта на МОН, Фондация "Америка за България", Walltopia, V-ray Chaos Group, Bulpros, Sirma Group, Scalefocus и градските куестовe DextroCity.

Снимки